Pengarang Jantung Hatiku

Alhamdulillah lulus sudah JPJ test kereta



Alohaa...hehe. Lin rasa bersyukur sangat dah pass JPJ test untuk kereta kelmarin. Hipp hipp horrayy..haha terlebih excited plk. Bercerita pasal klmrin..mula2 datang ke institut memandu memang da macam orang xde perasaan..bagi lin, lin dah malas nk rsa berdebar sangat sbb bila lin start berdebar rsa debaran tu akan mengalir ke perut..hah mula la sakit perut bagai sbb berdebar yang teramat..post sebelum ni lin ada cerita pasal lin test motosikal dulu dua kali sbb terlalu berdebar..bagi yang belum baca ..

First lin buat RPK( Rutin Pemeriksaan Kenderaan)..nasib boleh JPJ lelaki yang baik dan sporting habis ..huhuhuaa..punyalah excited buat RPK last2 lin xingat nak bagitau aras air dalam bateri..haha. kena potong markah. padan muka. Apabila blur datang menjemput yang terlintas di fikiran hanyalah tawakkal kepada Allah SWT.  

Then, time untuk RSM dalam litar..fuhh. nasib boleh JPJ yang lagi baik dan sporting drpd yang RPK..hehe. Alhamdulillah Allah permudahkan. JPJ lelaki jugak..haha. Langsung x marah lin even banyak RSM yang lin lupa nk buat..skali lagi blur datang menjengah masa tu..hehe. suka bena blur menziarahi otak lin klmrin. JPJ tu hanya tegur lin dengan baik dan sopan lin kira..hihi terima kasih tuan..jasa tuan akan sentiasa dikenang. Siap tanya sekolah mana..dapat SPM berapa A lagi?.haha. Rasanya msa RSM lin paling lama nak mula..orang lain sekejap je. Tapi yang malang sikit ujian litar lin kena pakai kereta kancil..what!! lin terbiasa hanya kereta viva..maklum lah sebelum ni mana lin pndai kendalikan mana2 kereta. Lin pun tawakal jugak jela masa tu. Lin terus terang dengan JPJ tu lin x biasa kereta kancil..haha. berani kau ye lin..then JPJ tu jawab>> 'xde pulak nak bagi kereta viva untuk awk sbb dalam litar ni semua pakai kereta kancil'..muahaha. aku sengih je. Then sempat lagi sebelum dia turun lin 'tanya macam mana nak naik bukit pkai kancil?' hadoii rasa macam memang muka x thu malu. Then JPJ tu jawab..'awk naik je macam biasa..tekan brek kaki angkat brek tangan bila tayar da msuk petak kuning..angkat kaki perlahan lahan kalau rasa macam kereta da x terundur angkat tangan..ehh rasa macam saya pulak yang mengajar awk'..aku sengih memanjang..hihi. Again terima kasih tuan

Nak dikatakan lin naik bukit tu...naik perlahan lahan..ehh ehh sikit lagi nak sampai tiang pertama..come on kereta..then terus terundur..haha. Kan tekan minyak kan nanti terlajak jatuh bukit pulak..then diberi second chance..nasib bukit ada dua chances.. kalau x air mata depan orang..huhu. Naik kali kedua lin bismillah bnyak2 sambil2 tawakal..fuhh nasib menyebelahi lin..Alhamdulillah lulus bukit..

Masalah kedua lin adalah side parking..haha. Almost cermin sisi nak melepasi garisan putih yang putus2..lin bersyukur sbb lulus jugak..yang 3 lagi iaitu 3 penjuru, liku z dan liku s semua xde masalah..lin lulus 59/70. Markah lulus 56/70. haa almost je kan.

So cabaran yang last adalah jalan raya. Got JPJ perempuan..haha. Yang lin xnak tula yang mendatang..punyalah ramai JPJ lelaki memang kena atas muka lin JPJ perempuan. Orang kata JPJ perempuan cerewet sikit tapi nasib JPJ tester lin ni ok..diam je. Kalau cerita2 sebelum ni lin dengar JPJ perempuan ni memang sape yang dapat tu nasib la. Kena tadah telinga jela dalam kereta..Again RSM..blur and blur lagi..hilang 2 markah..haha. Then yang paling lucu masa nk mulakan perjalanan..feeling tgah excited. OPPS kereta mampus..haha. Then kena tegur handbrake lin x jatuhkan..hadoii haprak betul lin ni..malu aihh kat JPJ..markah hilang lagi,,adudu. During perjalanan xde masalah sangat tapi of course lin nampak dia ada tanda2..haha. Entah la macam mana nak puaskan hati tester..even lin buat pun kena tanda jugak..even kita bawak dengan penuh santun lembut lagi bersungguh pun ada je yang ditandakan.huhu. Memang jalan raya lulus atas pagar la..64/80..markah lulus pun 64/80. Alhamdulillah. Memang nampak masa dia tengah kira2..wah giler la bnyk kut lin salah hati masa tu da x sedap. Tapi mujur lulus

Then dua2 da lulus alhamdulillah..rasa beban ni da ringan..hehe. 
Sekalung terima kasih kepada cikgu lin Kak Ma..orangnya yang baik..sabar mengajar lin..even ada jugak kena marah..haha. Memang klmrin ayat yang paling most lin cakap adalah terima kasih,,hohoho. Itulah saja untuk pengalaman lin bagi JPJ test untuk kereta. 
Alhamdulillah dua2 dah pass..baik motosikal mahupun kereta. Semoga lin menjadi pemandu yang berhemat di jalan raya..hikhik.

---so for next update lin adalah pasal RPK dan RSM kereta---
lin chow dlu yaw...
sekian.




Suka??Like lah.Takkan like jer comment tak nak???

1 comment:

copyright © All Right Reserved by Allyn Allieyna 2010-2016